Corrie van Mourik

Zij is geboren in Utrecht in 1953, waar ze als kind en tiener ook veel tekende en schilderde, en als jong volwassen schilder cursussen volgde. Na een hele periode waar zij hier niet mee bezig was, begon het weer te kriebelen en is zij weer met schilderen begonnen, twee jaar terug ontdekte zij ook het pastelkrijt als materiaal en volgde daar een aantal workshops voor.

Wat is je discipline en hoe kom je ertoe die kunstvorm te kiezen ?
In het begin is het zoeken welke kant ga ik op, maar mijn hart ligt bij een realistische stijl met zo nu en dan iets abstracter. Schilderen met acryl vind ik heerlijk en twee jaar terug ontdekte ik het pastelkrijt een heel andere materiaal maar ook zeker zo fijn om mee te werken, en af en toe doe ik iets met Oost-Indische inkt.

Wat inspireert je waardoor je kunst ontstaat?
Ik ben graag buiten in de natuur ik zie overal kleuren in ook al ben ik geen schilder van landschappen en stillevens het inspireert mij wel, mensen en dieren om mij heen geven mij ook inspiratie vandaar mijn voorkeur voor portretten en ze vast te leggen op het schildersdoek of te werken met pastelkrijt.

Wat is voor jou kunst?
Kunst kijken zonder bevooroordeeld te zijn en proberen te begrijpen wat de kunstenaar bedoeld met zijn kunstwerk. Je hart volgen in wat je doet.  Kunst maakt het leven mooier en creatiever en vooral veel minde saai.

Heb je een eigen werkplek atelier?
Niet echt ik schilder of krijt op mijn schildersezel of aan de grote tafel, gezellig met mijn katten om mij heen en een muziekje aan.
Welk eigen werk is je het meest dierbaar en waarom?
Dat zijn er twee, de handwerkende vrouw zij is precies geworden zoals ik het in mijn hoofd had, ik ben nogal kritisch op mijn eigen werk. En natuurlijk het pastelkrijt portret van mijn eigen kleinzoon.
Welk kunstenaar/kunstwerk bewonder je het meest en waarom?
Mary Cassatt zij was een impressionistische kunstschilder en pastellist in een periode dat het niet gebruikelijk was dat vrouwen zich met kunst bezig hielden. Zij was Amerikaanse maar bracht een groot deel van haar leven in Frankrijk door waar zij veel portretten maakte van moeders en kinderen in het dagelijkse leven, haar levendige pastel portretten inspireren mij. Zij leefde van 1844 t/m 1926.

Sinds wanneer ben je lid van het KCN?
Sinds november 2016 ben ik lid. Ik vind het contact me andere kunstenaars erg leuk en ook leerzaam. Het is prettig dat er mogelijk heden zijn om te exposeren en leuk om samen ook projecten te doen zoals vorig jaar op Cityplaza  en de Kids Art club.