Pien Mandersloot, Keramiste


Pien is altijd met  klei bezig. En als ze dat niet is, dan is ze aan het hardlopen om te ontspannen en inspiratie op te doen. Thuis heeft ze een man die haar in alles steunt. Haar drie dochters zijn inmiddels uitgevlogen en sinds december heeft ze er een kleinkind bij.

Wat is voor jou kunst?
Kunst is voor mij werk dat door iemand met hart en ziel is gemaakt.

Wat is je discipline?
Ik ben keramiste. Ik heb aan de SBB in Gouda de 3-jarige vakopleiding Keramische Technieken (handvormen, draaien en glazuren) gevolgd. Daarnaast ben ik nog een jaar extra met een cursus glazuren bezig geweest. Ik maak dan ook mijn glazuren zelf.
Nu volg ik weer een tweedaagse cursus “slibdecoratie en rauwglazuren” in Gouda.
In mijn werk combineer ik meestal handvormen en draaien. Het werk wordt hierdoor een combinatie van glad en met structuur.

Hobby of werk?
Heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Geef vier dagen in de week les op STIP-VSO, een Voortgezet Speciaal Onderwijsschool in Utrecht.
Ik werk daar als vakleerkracht creatief in een groot atelier met leerlingen met een verstandelijke beperking van 14 tot ongeveer 20 jaar. Deze leerlingen stromen regelmatig uit naar een creatieve werkplek waar ik ze op voor mag bereiden. We werken in dit atelier met papier-maché, verf en uiteraard met klei. We werken ook voor de verkoop en we krijgen tevens opdrachten van buitenaf. Ik vind dit een geweldige baan!

Heb je een eigen atelier?
Thuis heb ik, op zolder, een eigen atelier waar mijn draaischijf, mijn werktafel en grote voorraad- en droogkasten staan. Het is een heerlijke werkplek! Ben er graag en vaak te vinden! Mijn ovens staan in de schuur en de tuin!

Welke kunstenaar en/of kunstwerk bewonder je het meest?
Eigenlijk zijn het 2 kunstenaars die mij geïnspireerd hebben. Daniël Bende combineert in zijn werk handvormen en draaien. Dit vond ik zo'n geweldig idee dat ik deze techniek ook toepas in mijn werk.
Verder vind ik de objecten van Beth Cavener door de structuur en de uitvoering ook heel mooi.

Wat inspireert je?
Tijdens het hardlopen heb ik alle tijd om me heen te kijken. Door de vele dingen die ik dan zie, krijg ik regelmatig ideeën om te gaan maken. Ook door de sportieve inspanning kom ik op ideeën.

Sinds wanneer ben je lid van KCN?
Sinds 2015 ben ik lid van KCN. Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten die een passie hebben bij het maken van hun kunst.

Wat zou je nog eens willen creëren?
Ik denk er over om in de toekomst  tuinbeelden te gaan maken.

“De ark” is één van mijn favoriete werken. Enorm veel plezier heb ik beleefd aan het maken van dit werkstuk.

Mijn atelier op zolder. Een heerlijke werkplek!

Werk van Daniel Bende. Hij inspireerde mij de technieken handvormen en draaien te combineren.

De objecten van Beth Cavener vind ik door de structuur en de uitvoering ook heel mooi.