Jenny van de Bor, Schilder


Op 3 september 1954 werd ze geboren in Utrecht.
Een echt “kaasmeisje” werd ze genoemd, vanwege de kaaswinkel van haar ouders. Van haar opleiding aan de kleermakersvakschool heeft ze nog dagelijks profijt, al is het maar vanwege haar creatieve inzicht en haar gevoel voor kleurencombinaties.
In haar arbeidzame leven was ze onder andere taxichauffeur. Met enige onderbrekingen schildert ze vanaf 1976.
Waar haar inspiratie precies vandaan komt weet ze meestal niet. Wat ze wel weet is dat, als ze zich afzondert in haar atelier en aan de slag gaat,  er via een intuïtieve ontdekkingsreis een bijzonder resultaat komt.


Wat is voor jou kunst?
Kunst is voor mij een ontdekkingsreis tijdens de schepping van een schilderij. Iets waardoor ik constant blijf kijken, zoeken en ontdekken.

Wat inspireert je waardoor je kunst ontstaat?
Ik zou niet weten hoe ik tot de inspiratie van mijn schilderijen kom.
Ik ga aan de slag en onder het schilderen (zoekende naar iets)  ontstaat uiteindelijk een resultaat. Bij deze ontdekkingstocht heb ik altijd muziek aanstaan die mij tijdens het schilderen begeleidt.

Welk (eigen) werk is je het meest dierbaar en waarom?
Dan kies ik voor “de Vlier en haar Cirkels”. Een inspiratie vanuit een Russisch lied over de liefde tussen de vlier en de eik. De cirkels staan voor de jaarringen van mijn leven. Bovendien zijn de cirkels oneindig.

Welke kunstenaar/kunstwerk bewonder je het meest en waarom?
Het schilderij wat mij het meest intrigeert is de “Tuin der Lusten” van Jeroen Bosch. In dit schilderij laat hij zien dat de aarde plat was en het heelal als een ronding eromheen sluit. Opengeklapt openbaart zich een prachtig drieluik.    

Heb je een eigen atelier?
Ik zou niet zonder kunnen. Een eigen plek waar ik me heerlijk kan afzonderen om mijn gedachten en gevoelens op het doek te krijgen.

Sinds wanneer lid van KCN en waarom?
Sinds 1 december 2014 ben ik lid van het KCN op uitnodiging van een aantal leden. Door hun enorme enthousiasme ben ik lid geworden. En heb daar nog geen dag spijt van. Het is heerlijk om regelmatig mensen te ontmoeten met dezelfde passie.

Wat zou je nog eens willen creëren?
Ik zou nog graag eens een aantal etalagepoppen  willen beschilderen . Tot nu toe heb ik er eentje kunnen bemachtigen. Maar voor nog twee exemplaren houd ik me aanbevolen.