Hanzo


Met die naam onderteken ik  ( Hans Hesselmann ) al mijn geschilderde en geschreven werken. Eigenlijk zoals Armando doet, want diens naam is in werkelijkheid Herman Dirk van Dodeweerd.
Met genoegen kijk ik naar zijn meer kleurrijke schilderingen en lees graag in zijn bundels, maar mijn werk staat verder geheel los van wat hij maakt.

Iets van wat men creatief dan wel kunstzinnig zou kunnen noemen zit zeker in mijn familie. Grootvader was een prima tekenaar en maakte ingenieuze ontwerpen in suiker en stelde die ten toon in de etalage van zijn banketbakkerswinkel “De Ware Jacob “. Mijn vader kreeg daar iets van mee wat tekenen betreft en zeker ook in het werken met olieverf. Zus Leontine ging naar Artibus en schilderde haar hele leven en nog. Zelf vierde ik tot op heden en dat is bijna 50 jaar, mijn talenten bod in de Japanse bewegingskunsten, schreef en vertaalde boeken op dat gebied en noteerde door de jaren heen veelvuldige invallen, Haiku-achtige overdenkingen, flarden aan bedachtzame teksten en multidivers dwalende gedichtenreeksen. In de rust van de natuur of de stilte van een abdij beleef en ervaar ik dat waaraan tegenwoordig massa’s mensen geheel voorbij gaan ... verdieping en ontdekking van wat er in mij schuil gaat en een verhoogde gewaarwording van het mij omringende.

Mede daardoor ben ik niet voor een gat te vangen en noem ik mijzelf vaak multiversalist omdat ik onbevangen en in verwondering alle kanten op kan.

Zo heb ik bewondering voor het werk van heel veel kunstenaars, maar niet heel specifiek. Zo hou ik me ook helemaal niet bezig met het begrip kunst en kunstenaar omdat het slechts etiketten zijn die anderen op subjectieve wijze verwoord aan persoon en werk plakken.
Vind ik iets helemaal niets dat hou ik mijn mond. Ben ik ergens van onder de indruk of ontroerd het mij dan spreek ik me veelal wel uit tegen de maker.

Mijn werk is van meet af aan abstract geweest. Letterlijke plaatjes en ogenschijnlijk nauwkeurige weergaven van wat een oog ziet hebben minder mijn belangstelling om zelf te maken, dan wat er aan pracht in het ons omringende schuil gaat in micro- en macrokosmos.
Zo word ik beïnvloed door al die magische beelden uit de kosmos of dichter bij het aardse, mossen, schimmels, edelstenen, vergrijsde veroudering, verval, kleurrijke caleidoscopische fantasiebeelden, boomschorsen, bloemenzeeën tot aan microscopische beelden van het allerkleinste.

Dan schilder ik met acrylverf en – inkten beelden die spontaan uit het niets ontstaan. Het niets waarin alles schuil gaat en waar het uit tevoorschijn komt ... voorbij en vanuit het kleinste deeltje, golfje of lichtpuntje. Dat geeft mij heel veel energie ...

Al mijn werk is mij even dierbaar ...kan er nooit echt afstand van doen en ik gooi nooit iets weg.
Wat niet deugd wordt weer bewerkt of past juist goed in iets anders op paneel, doek of papier.

Mijn atelier is in het KCN gebouw en in 2015 werd ik lid van KCN gewoon om eens te ervaren hoe dat zou zijn.