Animatie - Maspolomas

Nena Sesic-Fisher en Drasko Turcinovic

6 t/m 28 oktober 2018 | za en zo van 14.00-17.00 uur

Opening "Animatie - Maspolas"

Bekijk hier de foto's van de opening.De expositie onder de tiel "Animatie - Maspolomas" omvat naast schilderijen en tekeningen ook animatiefilms van beide kunstenaars.

Nena Sesic-FisherNena Sesic-Fisher is geboren in Bjelovar (Kroatië) en woont in Utrecht. Zij is naast schilder ook een visueel artiest met multidisciplinaire interesses, filmmaker, animator, danseres en zangeres. Zij exposeert haar schilderijen en video-installaties in talloze Europese galerijen en heeft haar korte en animatiefilms vertoond op verscheidene internationale filmfestivals.

Bij deze expositie vertellen Nena’s schilderijen, kunstinstallatie en animatiefilm het verhaal over water, lucht, vogels en het gevoel van vrijheid. Nena: “De cyclus van schilderijen Maspolomas toont de techniek van gegoten acrylverf als middel om de beweging van vloeiende substanties als water en lucht weer te geven. Mijn werk is vaak geïnspireerd op deze elementen, vooral water. Met de techniek van gieten met acrylverf vind ik een unieke mogelijkheid mijn fascinatie uit te drukken Dit resulteert in schilderijen over de verhouding tussen lucht (hemel) en water (zee), alsmede op de kenmerken van hun beweging. Symbolisch betekenen de hemel en de zee twee oneindige domeinen: de een van ruimte, de andere van tijd. Zonder zichtbare grenzen, behalve die van de horizon waar zij contact maken, vertegenwoordigen lucht en water een ruimte van ongelimiteerde vrijheid. Deze vrijheid wordt voor mij ook uitgedrukt in de vlucht van vogels overzee.

De korte animatiefilm die ik zal vertonen bij de opening, is een voorbeeld van hoe je een animatie maakt zonder computerhulp. Elke tekening is gemaakt met kleurpotloden op papier:1440 tekeningen voor een minuut film!”

Drasko TurcinovicDrasko Turcinovic is architect, tekenaar, karikaturist, illustrator en animator. Hij is geboren in Vukovar (Kroatië) en woont en werkt thans in Duivendrecht.

Tijdens deze expositie zal Drasko twee van zijn animatiefilms vertonen: 8th Day en Allure.


Drasko: “In het begin heb ik veelal korte animatie films gemaakt voor televisieprogramma’s in Sarajevo, daarna werk met enkele animators. Mijn animatiefilm ‘8th Day’ ben ik in Sarajevo begonnen. Na drie oorlogsjaren heb ik een toevluchtsoord in Nederland gevonden. Hier is mijn film gerealiseerd en heeft deze zijn weg gevonden naar festivals wereldwijd. (Stuttgart 1996, Utrecht 1996, Annecy 1997, Leipzig 1997, Seoul 1997, Brussel 1998).

Over de zijn animatiefilm ‘Allure’: “We zien hoe het altijd aanwezige verlangen van een jonge danseres ontspringt om dichter bij schoonheid en het mysterie van de kunst te komen.”

Alle tekeningen die Drasko exposeert zijn onderdeel van zijn film ‘8th Day’. Twee daarvan zijn een compilatie van verschillende scènes uit de film; de overigen tekeningen vanuit één scène, achter elkaar gesteld. Het materiaal van de animatiefilm illustreert de tekentechniek, het originele formaat en het afwerkingniveau dat voor deze film behaald is.