"De opening is op zaterdag 11 maart a.s. om 15.00 uur in het KCN gebouw,
een plek waar kunst en cultuur samen gaan.” Impressie van de opening

Impressie van het werk


Ritie Toelanie,

Ik schilderde en tekende op zeer jonge leeftijd. In de loop der jaren heb ik diverse technieken in het schilderen toegepast. Tijdens mijn studie voor kledingontwerpster kwam het tekenen en schilderen goed van pas. Daarna heb ik ontdekt meerdere soorten materiaal in de kunst gebruikt kunnen worden. Tijdens een vakantie op Curacao zag ik zoveel vormen in de stenen en toen dacht ik, daar ga ik iets mee doen. Van de stenen in combinatie met speciale klei heb ik dieren gemaakt. Ook kwam het idee bij mij op om hierover een boekje te schrijven. Zo gezegd, zo gedaan. Het boekje kwam op de markt met als titel;Van zwerfkei tot siersteen. Tijdens een televisie uitzending heb ik over de techniek een demonstratie gegeven. Daarna ben ik vanuit Amerika uitgenodigd om diverse nieuwe penselen uit te testen en nieuwe schildertechnieken te leren. Daarvoor heb ik een diploma gekregen om hierin les te geven. In de periode daaropvolgend heb ik diverse cursussen gegeven. Afgelopen jaren heb ik vaak geëxposeerd mert gevarieerde werken. Steeds op zoek naar andere technieken werd ik geconfronteerd met; Encaustic. Het is spelen mert kleuren in combinatie met andere materialen.


Raymond Toelanie
Geboren in 1967 te Eindhoven. Opleiding: Grafisch Lyceum te Utrecht. 

In zijn embryonale fase voelde hij zich al aangetrokken tot de Kunst. Beeldend werken is voor hem het opzoeken van de bron; energie en creativiteit. Dit geeft hem de mogelijkheid om zijn emoties in allerlei vormen uit te beelden.

Hij verhuisde naar Curacao en heeft hier gewerkt als duikleraar. De aantrekkingskracht tot de kunst kreeg weer de overhand. Toen heeft hij zich verdiept in het maken van kunst met drijfhout. Hij vindt het heel leuk om van drijfhout en andere afvalmaterialen bestaande huizen en panden in miniatuur na te bouwen. Ieder miniatuur is uniek. Diverse exposities zijn er geweest van zijn drijfhoutplastieken.

Hij schilderde ook op grote aarden potten. Via de opening bouwde hij binnen in de potten complete dorpen met windmolens, palmen en waterputten.

Terug in Nederland is hij verder gegaan in de kunst. Met de hand heeft hij indianenkleding en de daarbij horende sieraden gemaakt. Diverse onderdelen hiervan zijn op modeshows getoond.

Daarna heeft hij diverse opleidingen gevolgd in 3-D technieken met de computer. In opdracht van diverse chirurgen in het UMC te Utrecht maakt hij nu filmen in 3-D. Hierbij komt zijn grafische achtergrond goed van pas.

De kunst zit hem in hart en nieren.